Man ved ofte ikke, hvad et dødsbo er, før man står i situationen. Et dødsbo opstår, når et menneske afgår ved døden, og efterlader sig en bolig med ejendele. Hertil alle værdier, salt gæld. Det som den afdøde efterlader sig, kaldes derfor for et dødsbo.

Hvad er et privat dødsboskifte?

Typisk så overgår dødsboet til den afdødes arvinger. Hvis arvingerne selv er enige om forløbet, og godt selv kan finde ud af at håndtere dødsboet selv, uden uenigheder, så kaldes det for et privat dødsboskifte. Læs mere om dødsbo i København.

Hvordan arvingerne håndterer situationen, er op til dem selv. Dødsboet skal tømmes for ejendele, her kan arvingerne selv fordele det hver i sær, sælge det, eller køre det på genbrugsstationen.

Hvis der ingen arvinger er

Hvis den afdøde ikke har nogen børn, altså arvinger, eller måske har noteret i sit testamente, at dødsboet ikke skal være privat, så er det, at skifteretten tager over. Her udpeger skifteretten en bobestyrer, som det kaldes, som er den person, som styrer slagets gang. En bobestyrer er en advokat, som er specialiseret indenfor dødsbo. Bobestyreren skal selv. Behandle dødsboet, ved at holde møder, orientere arvinger eller andre bekendte til den afdøde.

Lad bobestyreren tage over

Hvis man er arvinger, og ikke føler, at man kan overskue at håndtere dødsboet, så kan man også vælge at overlade processen til en bobestyrer, som kan overtage. Bobestyreren sørger for at behandle dødsboet på bedst mulig vis, så man som arvinger kan være i trygge hænder. Så kan man bruge tiden på at arrangere begravelse, og bearbejde den sorg, der måtte være, i forbindelse ved at miste en man holdte af. Det kan være en svær situation, at håndtere et dødsbo, gennemgå personlige ejendele, hvor man gendanner en masse minder, på én og samme tid. Derfor kan udgiften til en bobestyrer være godt givet ud.